Telekom-dominans i årets siste ordinære Reklamebørs

Telekom dominerer i årets siste ordinære reklamebørs. Talkmore dominerer fullstendig på oppmerksomhet og noterer seg for en av årets aller mest oppmerksomhetsgivende filmer. Telia lykkes endelig godt med en utfordrerfilm og topper på liking. DNB rettet seg mot de unge og traff godt, mens vi igjen ser eksempler på at COVID-19 ikke engasjerer i reklame-format.

Publisert 23. desember 2020

reklameborsen-film-2020-11

Hele rapporten, med mer utfyllende kommentarer og analyser finner du her>>

Rundens vinnere:

OPPMERKSOMHET: Talkmore (Gapestokk)
Talkmore oppnår SUVERENT høyest oppmerksomhet, nesten 30 %-poeng foran Telia og Statkraft på de neste plassene. Talkmore har klart høyest oppmerksomhet på tvers av kjønn og alder, og med hele 72% oppmerksomhet havner Talkmore også på oppmerksomhetstoppen for 2020 (delt med to filmer fra Coop Extra)

LIKING: Telia (Måneraketten – Klin kokos umulig)
Telia har siden juni fokusert på sin rolle som utfordrer. Mens både Terje Johnsen og Utfordrerreisen oppnådde høy oppmerksomhet lyktes ingen av filmene med å engasjere og involvere positivt. På tredje forsøk treffer imidlertid Telia godt og går like godt helt til topps på liking i årets siste ordinære Reklamebørs. Filmen vinner blant både menn og kvinner, men må se seg slått av andre filmer innen hvert enkelt alderssegment hvor Statkraft vinner de under 40, mens hhv. Paracet og Talkmore topper blant 40-49 og 50+.

Tross høyere liking leverer ikke Telias film like god oppmerksomhet som de foregående utfordrerfilmene. Andel som både har lagt merke til og likt filmen er likevel klart høyere denne gangen med 22% vs. hhv. 14% for utfordrerreisen og 8% for Terje Johnsen.

EFFEKTIVITET: Talkmore (Gapestokk)
Deminishing returns gjelder også for reklameoppmerksomhet hvor både tilleggsdekning og tilleggsoppmerksomhet avtar etter hvert som investeringene og antall visninger øker. Desto mer imponerende er det at Talkmore, med rundens klart høyeste trykk, også vinner på effektivitet.

SAMMENLAGT (APOS): Talkmore (Gapestokk)
Med høyt trykk, effektiv oppmerksomhet og god liking blant 40+ er det Talkmore som har lyktes med å engasjere flest på en positiv måte i årets siste ordinære Reklamebørs.

(Andre) filmer som er verdt en ekstra kommentar:

  • DNB (Nåtidshjernen): Med Ex On The Beach stjernen Adrian Sellevoll prøver DNB å motivere unge til å spare. Det lykkes de godt med. Filmen er nr. 2 både på oppmerksomhet (bak Talkmore) og liking (bak Statkraft), og er den filmen hvor Online Video har stått for det største bidraget til den samlede oppmerksomheten (særlig blant de yngste).
  • Nordea: Fra mars til juni satte COVID-19 et tydelig preg på reklamebørsen, stort sett med moderat oppmerksomhet og lav involvering og liking som resultat. Se også «når reklamepausen blir en forlengelse av nyhetssendingene». Fra høsten har reklamehverdagen normalisert seg, men den siste tiden har blant andre Nordea valgt å fokusere på «annerledesåret» 2020 i sin kommunikasjon. Resultatet er som i vår; høy indifferens med tilhørende ineffektiv oppmerksomhet.
  • Paracet: Dette er første gang i Reklamebørsens historie at vi har funnet plass til en legemiddelreklame. Med et budskap som nok resonnerer godt i disse COVID-tider (måtte avstå fra aktiviteter og isolere seg som følge av feber / sykdom) scorer filmen relativt godt på liking (3.plass), men i likhet med COVID-filmene fra i vår sliter også denne med å trenge igjennom og oppnå effektiv oppmerksomhet.

 

Håvard Ose

Håvard Ose, Head of Insight, MediaCom