Telia sammenlagt vinner i reklamebørsen for februar

Det er noe sjarmerende med utfordrere som aldri gir seg, og Telia vil gjerne oppfattes som Norges største utfordrer. Etter litt prøving og feiling virker Telia nå å være inne på et riktig spor, og med sin «Tidsmaskin» er det Telia som blir rundens sammenlagtvinner med både høyest og mest effektiv oppmerksomhet, samt solid liking. Rema 1000s nye konsept leverer «helt greit», men engasjerer (foreløpig) ikke så godt som man kunne håpet.

Publisert 25. mars 2021

Reklameborsen-Mediacom-2021-02-oversikt

Hele rapporten, med mer utfyllende kommentarer og analyser finner du her >

Rundens vinner – OPPMERKSOMHET: Telia (Tidsmaskinen)
Mens «Terje Johnsen» og «Utfordrer-reisen» begge nådde høy oppmerksomhet var det først med sin «klin kokos umulige» månerakett i november at Telia lyktes med å engasjere positivt. I Telias siste film er det Kjell-Ivar som har tatt på seg en umulig oppgave med å bygge en tidsmaskin. Med budskapet «man skal ikke gi seg bare for det» lover Telia å være først med 5G til hele Norge. Filmen både likes godt (nr. 2) og har nådd ut til flest i denne runden.

Rundens vinner – LIKING: FHI (Vaksine)
Helsemyndighetene har mangedoblet medietrykket gjennom COVID-pandemien, med god grunn. Mens de fleste COVID-filmene har vært mer eller mindre rene «infomercials» har FHI denne gangen produsert en langt mer emosjonell film om hvordan vaksinering markerer starten på veien ut av bobla. Moderat trykk bidrar til at filmen enda ikke har nådd ut til alle, men filmen treffer og engasjerer godt og er rundens klare liking-vinner.

Rundens vinner – EFFEKTIVITET: Telia (Tidsmaskinen)
Solid liking bidrar til at Telia ikke bare når høyest, men også mest effektiv oppmerksomhet i denne runden.

Rundens vinner – SAMMENLAGT (APOS): Telia (Tidsmaskinen)
Høyt trykk og høy liking bidrar til at Telia ikke bare leverer høyest og mest effektiv oppmerksomhet, men også er den annonsøren som engasjerer flest på en positiv måte (flest som både husker og likte) i denne runden.

(Andre) filmer som er verdt en ekstra kommentar:

  • Rema 1000 (1000 grunner): Etter 20 år har Rema valgt å gå bort fra «det enkle er ofte det beste» til fordel for «det er 1000 gode grunner til å velge Rema 1000. Lanseringen av konseptet er blant de mest sette filmene i denne runden, men den leverer ikke spesielt effektivt i forhold til trykk, hvilket nok henger sammen med at filmen er blant de 3 filmene som flest er indifferente til i denne runden
  • Rema 1000 (Bleier – Oops I did it again): Søte babyer med bæsjegrimaser leverer svært effektiv oppmerksomhet i denne runden, og faktisk er det nesten like mange som husker denne filmen som «1000 grunner», tross kun 36% av medietrykket. Filmen leverer, noe overraskende, ikke spesielt høy liking, med unntak for blant de mellom 30 og 39 år (hvor vi kan forvente at det finnes flest småbarnsforeldre med bleiebehov).
  • Ali Kaffe (Bestemor): Ali Kaffe har kjørt to parallelle filmer i denne perioden; en om Bestemor og en om Bestefar. Filmene er svært ulike i uttrykkene, med et klart feminint uttrykk for «Bestemor» og ditto maskulint for «Bestefar». Ettersom Bestemor gikk med høyest trykk ble denne tatt med i denne runden. Samlet havner filmen midt på treet på både oppmerksomhet og liking. Den når imidlertid, som forventet, langt bedre ut blant kvinner enn menn, og blant kvinner er filmen faktisk nr. 2 på liking (kun slått av FHI).
  • Talkmore (Baksete – på en hest): Dette er den fjerde(!) filmen vi evaluerer i Talkmores fortsatt ganske nye middelalder-univers, og så langt den svakeste om vi ser på andel som både har lagt merke til OG likt filmen. Konseptet leverer imidlertid fortsatt effektiv oppmerksomhet.

Håvard Ose

Håvard Ose, Head of Insight, MediaCom