Dagligvarekjeder nådde og engasjerte flest i mai

Rema 1000 har nådd ut til flest, mens Coop Extras sparenaboer snudde negativ liking-trend og engasjerte flest positivt i mai. DNB og Coca-Cola har begge valgt å kjøre filmer med smale og ungdommelige uttrykk på TV den siste måneden. Resultatet for begge er lav og ineffektiv oppmerksomhet som provoserer mer enn de engasjerer positivt blant alle andre enn de yngste.

Publisert 29. juni 2021

Hele rapporten, med mer utfyllende kommentarer og analyser finner du her >

Rundens vinner – OPPMERKSOMHET: Rema 1000 (Grill)
Grillsesongen er i gang og allerede i april rullet Rema i gang sin Grill-kampanje med Renee Fagerhøi i spissen. Filmen gikk med et solid trykk gjennom mai og har underveis blitt supplert med flere ulike filmer og formater, hvorav noe mer taktisk pris-produkt (som ikke er regnet inn i kampanjen i denne rapporten). Totalt mener hele 75% at de har sett intro-filmen med Renee, selv om noe av dette kan være smitte fra andre filmer fra samme serie. Uansett solid oppmerksomhet, kun Telenors bryllupsfilm med Ronan Keating har nådd flere hittil i 2021.
Rundens vinner – LIKING: Coop Extra (Sparenaboene, sommer)
Coop Extra introduserte oss for sparenaboene i august 2020 med både høy oppmerksomhet (nr. 1 med 70%) og god liking (nr. 3 med 36% positive). Oppmerksomheten har vært høy også for oppfølgerne, men liking har vært fallende. Sommerfilmen snur denne trenden og, levere den sterkeste likingen i serien og tar like godt hjem førsteplassen for mai.

Rundens vinner – EFFEKTIVITET: Rema 1000 (Grill)
Også i denne runden var det mange som leverte effektiv oppmerksomhet. For noen lå noe av forklaringen i moderate investeringer (de første TRP-ene leverer mest effektiv tilleggsdekning og –oppmerksomhet), mens forklaringen for Rema dels kan være smitte fra andre filmer. Uansett er det svært imponerende at det er like mange som mener de har sett filmen som det er som har vært eksponert for den på TV (!).

Rundens vinner – SAMMENLAGT (APOS): Coop Extra (Sparenaboene, sommer)
Med etablert konsept, solid og effektiv oppmerksomhet og aller høyest liking er det Coop Extra som tar hjem månedens sammenlagtseier med sin siste film om sparenaboene.

Andre filmer som er verdt en ekstra kommentar:

  • DNB (nåtidshjernen): I likhet med den første nåtidshjernefilmen vi testet (med Adrian Sellevoll i november) er det lang flere som lar seg provosere enn engasjere positivt av denne filmen som skal motivere unge til å spare. Som sist er imidlertid ikke alt svart. Filmen treffer rimelig godt blant de den retter seg mot, dvs. de unge, hvor den inntar en hederlig 7. plass på oppmerksomhet og 5. plass på liking. Så kan man eventuelt spørre seg hvorfor en så smal film med en så smal målgruppe i det hele tatt har gått på lineær TV.
  • Coca-Cola (Uten sukker – Ny smak, you need to try it first): 36 år etter fiaskoen med «new Coke» har Coca-Cola bestemt seg for å endre oppskrift og smak på sin sterkeste lettbrusvariant. Zero-navnet fjernet de allerede for 3-4 år siden, og nå forsvinner også Zero-smaken fra det norske markedet. Mange har fått New Coke flashbacks, og denne filmen imøtegår motstanden ved å be folk prøve selv før de uttaler seg. Hvorvidt selve endringen blir en suksess må tiden vise. Skulle det går dårlig vil denne filmen blir stående igjen som et lite forvarsel med månedens suverent minst (kostnads) effektive TV-oppmerksomhet (tross mye støtte fra Online), nest lavest andel positiv liking og nest høyest andel negative. Som DNB treffer filmen «ok» blant de yngste, men i motsetning til DNB så burde vel intensjonen for Coca Cola være å omvende / overbevise også de mer «etablerte» Zero-drikkerne.

 

Håvard Ose

Håvard Ose, Head of Insight, MediaCom